Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: αν πραγματικά είχαμε καταναλώσει κάποια τοξίνη ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΟΙ ΖΩΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε νοσηλευτεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο.. στην χειρότερη θα καταλήγαμε στα θυμαράκια. Ουσιαστικά λοιπόν και χωρίς πολλά λόγια, η έννοια αποτοξίνωση και δη και οι δίαιτες αποτοξίνωσης στερείται επιστημονικής βάσης, προέρχεται από αγνοούντες και προορίζεται για ανυποψίαστους. Επειδή όμως κινούμαστε στο χώρο της επιστήμης, θα πρέπει όταν μελετάμε κάτι να το μελετάμε με τρόπο επιστημονικό, δηλαδή με παρατήρηση και πείραμα ή /και λογισμό (κυρίως μαθηματικό λογισμό). Ως εκ τούτου, σας παραθέτω τα εξής:

Α) συνήθως οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν νηστεία για κάποιο χρονικό διάστημα, αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων κτλ. Αν λοιπόν δεν τρώμε καθόλου ή τρώμε αποκλειστικά φρούτα και λαχανικά, αυτά που θα επιτύχουμε σίγουρα είναι τα εξής:

Αυξημένη πιθανότητα για αναιμία, αβιταμίνωση (και όμως), παραγωγή κετονών (χημικές ουσίες που προκαλούν ναυτία, αδυναμία, πονοκέφαλο κ.α.). Όλα αυτά διότι τα φρούτα και τα λαχανικά στερούνται βιταμινών του συμπλέγματος Β, πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Β) οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης και των αντίστοιχων διαιτών έχουν άγνοια βασικής βιοχημείας. Ο οργανισμός μας διαθέτει σημαντικούς αμυντικούς μηχανισμούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ένα βαθμό τις δυνητικά επικίνδυνες ουσίες των τροφίμων. Ο πιο σημαντικός αμυντικός μηχανισμός είναι ο μεταβολισμός των ουσιών αυτών (βιομετατροπή), που λαμβάνει χώρα κυρίως στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς, στο δέρμα, τον πλακούντα και άλλα όργανα.

Γ) γίνεται αυθαίρετη χρήση του όρου τοξίνη, προσπερνώντας τις βασικές αρχές της τοξικολογίας. Οποιαδήποτε ουσία ή συστατικό των τροφίμων μπορεί δυνητικά να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα η τοξικότητα μιας ουσίας προσδιορίζεται από μια πλειάδα παραμέτρων όπως η χημική σύσταση, η δόση, η απορρόφηση, το βάρος του ανθρώπου (1 κατεβατό ακόμα….) κ.α. Παραδείγματος χάρη, η υπέρμετρη κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο ή η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α συσχετίζεται με τερατογένεση μεταξύ άλλων.

Την επόμενη λοιπόν φορά, που θα συναντήσετε κάποιον γκουρού της αποτοξίνωσης, μπορείτε πολύ απλά να του θέσετε την εξής ερώτηση «από ποια τοξίνη έχω προσβληθεί και χρειάζεται να αποτοξινωθώ;»

Βιβλιογραφία

Vender, Sherman, Luciano, Τσακόπουλος, (2001), Φυσιολογία του ανθρώπου

Κουτσελίνης Αντ., (2004), Τοξικολογία

Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff. (2007), Διατροφή και Μεταβολισμός